субота, 1 квітня 2017 р.

День гумору

Сьогодні в світі відзначають Міжнародний день сміху. У цей день прийнято розігрувати родичів, друзів, знайомих і просто незнайомих людей.В одних країнах 1 квітня називають Днем сміху, в інших - Днем дурня. Принаймні, так вважають в Англії і США, а в Шотландії - «Днем зозулі», в Японії - «Днем ляльки». В Україні ж це «День сміху». Правда, не дарма стверджує народ: коли на носі квітень, нікому не вір! 
 Оцінки почуття гумору робляться з точки зору різних наукових дисциплін, таких як лінгвістика, соціологія, психологія, антропологія. Існує близько сотні теорій гумору. Багато теорій стверджують, що призначення гумору в тому, щоб розряджати напруженість і стрес, а також у тому, щоб спонукати до пошуку нових інтерпретацій ситуацій. Згідно з цими теоріями, кожен жарт супроводжується наростаючою увагою в міру його викладу з подальшою розрядкою, коли жарт висловлений. Нові інтерпретації виникають тому, що жарт показує несподівану асоціацію незв'язаних або навіть конфліктуючих обставин. Деякі теорії стверджують, що гумор дозволяє розрядитися агресії. Однак у багатьох спільнотах людей (солдати на війні, міліція, кримінальники, лікарі) процвітає особливий гумор, іноді званий чорним; таким чином, почуття гумору суб'єктивне. 
Почуття гумору визначають як здатність людини бачити смішне в оповіданні, оточенні або ситуації. Виділяють також здатність жартувати. Це тенденція людини робити гумористичні коментарі або вести себе смішно в якихось ситуаціях. Дослідники вважають, що гумор є фізіологічною захисною функцією.
Також існує наука вивчає вплив сміху на організм людини - гелотологія. Всі люди можуть посміхатися і сміятися. І, виявляється, цьому процесу ми вчимося так само, як вмінню говорити. Перші 4-8 тижнів життя малюка навчають усмішці очі матері. У віці 2-3 місяців дитина починає ще й сміятися. До 6 років дитина посміхається і сміється приблизно по 300 разів на день і сміх її звучить весело і безтурботно. У міру дорослішання, адаптуючись до поведінки оточуючих, людина поступово обмежує число посмішок приблизно до 15 в день.

Як же впливає сміх на наш організм? Американський невролог Ульям Фрай розглядав сміх як особливий спосіб дихання, при якому вдих подовжується, а видих, навпаки, коротшає, але його інтенсивність така, що легені здатні повністю звільнитися від повітря. 
При цьому в організмі відбувається справжнісінька біохімічна буря. Сміх сприяє зниженню рівня гормонів стресу — кортизону і адреналіну — і виділенню ендорфінів, які здатні притупляти фізичну і душевну біль, викликаючи почуття задоволення. 
Крім того, сміх сприяє очищенню верхніх дихальних шляхів і покращує циркуляцію крові в організмі. Тому «порція сміху» рівносильна прогулянці по лісі.
Всього 5 хвилин сміху заміняють 40 хвилин відпочинку, розслабляючи 80 груп м’язів. 
Під час сміху, як і при заняттях фізичними вправами, частішає серцебиття, знижується рівень холестерину в крові, а залози внутрішньої секреції виробляють речовини, що знімають головний біль. 
Для розвитку почуття гумору і сміху ви можете використовувати наступні принципи сміхотерапії: 
1. Частіше знаходьте в житті смішні моменти. Адже навіть імітуючи сміх, ми приводимо в рух свою діафрагму і цей м’язовий орган починає скорочуватися, як при справжньому сміху. І так непомітно ми вже насправді починаємо реготати. 
2. Заведіть «досьє» смішних думок і курйозних випадків. У цей свій гумористичний зошит можна записувати карколомні сміховинні історії з повсякденного життя. Якщо спеціально поставити мету — фіксувати все смішне, таких моментів набереться дуже багато. 
Поки думка не покинула голову, краще її зафіксувати на папері. Можна записати, наприклад, таке: «Ніколи не відкладайте на завтра те, що можна відкласти до наступного тижня». 
3. Намагайтеся частіше дивитися комедії, згадувати анекдоти, не пропускати в пресі, на радіо і телебаченні гумористичних передач. А в дні урочистостей не краще замість шаблонних поздоровлень і побажань підготувати гумористичні? У наш невизначено-складний час без жартів довго і повноцінно не проживеш. 
4. Не втрачайте здатності жартувати навіть у критичних ситуаціях. Гумор допоможе пом’якшити найжорстокіші удари долі. І якщо ми знайдемо в собі сили посміхнутися, як би важко нам не було, то легше подолаємо будь-які труднощі і гідно вийдемо зі складного становища. 
5. Намагайтеся частіше спілкуватися з веселунами і життєрадісними людьми. Вони швидко підкуповують і заражають своєю веселістю. Погодьтеся, теплі променисті очі вельми привабливі.

Як бачите, безтурботний сміх позитивно впливає на всі фізіологічні процеси. Тому, якщо у вас немає часу на аутогенне тренування або повний релакс, влаштуйте собі сеанс сміхотерапії. 

Немає коментарів:

Дописати коментар